Dedoles x MIKLOSKO kollekció


Fero Miklosko szlovák divattervező a Dedolesszel közösen megalkotta limitált nyári kollekcióját. Mi a története és miben kivételes?


Fero Miklosko divattervező a szlovákiai divattervezés élvonalába tartozik. Nincs olyan nő, aki ne vágyna arra, hogy a ruhatárában tudhasson egy általa tervezett darabot, és nem egy szlovák híresség viseli büszkén az alkotásait nyilvános rendezvényeken. A népszerű tervező az elmúlt évben sem tétlenkedett, és a szlovák Dedoles márkával közösen megalkotta a Miklosko X Dedoles exkluzív nyári kollekciót.


Hogyan jutottál a dizájnhoz?

Már fiatalkoromban is nagyon közel állt hozzám a dizájn. Gyerekként elkezdett érdekelni a varrógép, és lenyűgözött a ruhagyártás. Rátaláltam az Iparművészeti iskolára, amely tökéletesen kielégítette minden igényemet. Színpadi jelmez szabóságot tanultam ki, így művészeti alapot is kaptam. Nemcsak elméletileg, de gyakorlatilag is jelmezeket készítettem színházak számára. Mesterségem a munkásságomban is tükröződik, amely teátrális és hivalkodó elemeket is tartalmaz. A stúdiónak köszönhetően munkám nemcsak a modern divattervezésről szól, de a színpadiasság jegyeit is magában hordozza. Az Iparművészeti iskola életem legjobb választása volt.


Már 32 éve vagy tervező, 24 éve saját márkanév alatt is alkotsz. Melyik volt az a kollekció, amelyre a legszívesebben gondolsz vissza?

Most a covid miatt egy elég nehéz időszakot élünk. Ezalatt a több mint egy év alatt elveszett egy része a belső kreativitásunknak. Ennek ellenére megpróbáltam nem tétlenkedni, figyelemmel követtem, mi történik a divatszakmában külföldön. Ott a járványhelyzet ellenére is tartottak nagy bemutatókat. A trendek nem álltak le. Nálunk a divattervezők elsősorban arra törekedtek, hogy túléljék valahogy ezt a helyzetet. Kiestem a minden évben két alkalommal megrendezett bemutatóim körforgásából. Nem mondhatom, hogy valamelyik kollekciómra kiemelten büszkébb lennék a többinél. Mindegyiknek megvolt a maga története, a tere és a bemutatója. Most a régi bemutatóimra visszatekintve szinte hihetetlen, milyen szép dolgok láttak akkor napvilágot. Nemcsak azok, amelyeket én alkottam, hanem azok is, amelyek a kollégáim keze alól kerültek ki. Hiányzik a bemutatók légköre és a nézők lelkesedése. A tervezők elképesztő kollekciókat mutattak be. Mindezek után nehezebb lesz visszatérni a régi kerékvágásba. Valószínűleg online bemutatókkal fogom kezdeni, mint mindenki más. Az az energia és a visszajelzések, amelyeket a tervező korábban a nézőktől kapott, most csak e-mailek és SMS-ek formájában érkezik. De ez is kellemes motiváció tud lenni a munkámhoz. Ha dicsekedhetek egy kicsit, stúdiómban hűlt helye maradt a kollekcióim darabjainak. Ez a legnagyobb siker, és mindig nagyon örülök annak, ha sikerül mindent eladnom.


A Dedoles most először alkotta meg új kollekcióját egy ismert divattervezővel karöltve. Hogyan indult ez az együttműködés?

Együttműködésünk eléggé viccesen indult, mert én szólítottam meg a Dedolest, és nem a Dedoles engem. 😊 Amikor megnéztem a Dedoles weboldalát, felfigyeltem arra, hogy nemcsak zoknikat kínálnak, hanem sok más terméket is. Észrevettem, hogy új fürdőruha és fehérnemű kollekcióval is készülnek, ami nagyon megtetszett. A zokni ugyanis egy olyan szegmens, amelyben bármikor együtt tudunk működni. Engem viszont jobban vonzott az az ötlet, hogy megalkossak egy közös nyári kollekciót ezzel az egyre növekvő, közismert szlovák céggel, amelynek reklámjában három táncoló hörcsögöt láthatunk. Ezen a példán is jól látható, hogy három hétköznapi hörcsög is képes olyannyira megragadni az ember figyelmét, hogy elkezd jobban odafigyelni a mögöttük álló társaságra. A Dedolesnél megtaláltam magam, és arra gondoltam, hogy egy közös kollekció jól működhetne. Nagyon örülök ennek az együttműködésnek.


Milyen volt az együttműködés a Dedolesszel az új kollekció kapcsán?

Megpróbáltuk megragadni azt, hogyan is nézzen ki a teljes kollekció. Női és férfi fürdőruhákat szerettünk volna tervezni, ezekhez fokozatosan hozzáadódtak a nyári időszakban viselt kiegészítők, pl. a sapkák, amelyek nagyon trendik, és nemcsak nyáron, de egész évben viseljük őket, aztán a strandtáska, az ingruha és nem utolsósorban a papucs. Számomra az volt a legfontosabb, hogy a kollekció engem tükrözzön. Korábban már terveztem egy közismert és népszerű fekete-fehér kollekciót. A fekete-fehér minták motívumát akkortájt terveztem, amikor a márkám 20. évfordulóját ünnepeltem. Természetesen kissé átalakítottuk, a nyári kollekció igényeihez igazítottuk, és modernebb formát kölcsönöztünk neki. Az volt a célom, hogy az emberek ne csak Szlovákiában, de világszerte is megismerjék a munkásságomat. Mivel a Dedoles húsz európai országban értékesíti a termékeit, kihagytam a motívumokból az arcmásomat, amelyet valószínűleg nem ismernének fel a külföldi vásárlók. Közös nevezőt kerestünk, és mivel a Dedoles idén a neon jegyében mutatta be nyári kollekcióját, ezért neon-lime színt vittünk a fekete-fehér kombinációba. Ami még egyedi, hogy egy női fürdőruha és kalap kétoldalas, így többféleképpen variálható. Az emberek eljátszhatnak ezzel a kollekcióval. Szerintem a hölgyek és az urak is megtalálják benne a nekik tetsző darabokat.


Mi motivál és nyújt inspirációt egy új kollekció tervezésekor?

Mindig megnézem kedvenc tervezőim kollekcióit. Utánanézek azoknak a trendeknek és márkáknak, amelyek a legjobban érdekelnek, kiemelem belőlük az egyes elemeket és összekapcsolom őket az aktuális trendekkel. Ötleteimet ezt követően az ügyfeleimre alkalmazom. Adaptálom és a magam módján újratervezem őket. Egy új kollekció létrehozása mindig nagyon kellemes, bár rendkívül hosszadalmas folyamat is tud lenni. A legnehezebb az első modell megalkotása. Amikor elkészül, általában nem is használjuk fel a bemutatón, de időnként azért szeretem odacsempészni. 😊


Közismert rólad, hogy munkád során szívesen használod a fekete-fehér kombinációt. Mi nyújtott ihletet ennek a kollekciónak a tervezésénél?

Az elmúlt években nagyon megkedveltem a fekete-fehér kombinációt, ez a tökéletes színváltozat számomra és a munkám számára. És a legkényelmesebb az emberek számára. Egyesítettem a fehér és a fekete kombinációját, így jött létre ez a nyári kollekció. Ezek nemcsak fekete mintás fehér darabok, de kapcsolódnak is egymáshoz. Ihletet az általam használt nyomat adott, már évek óta használom, de a Dedolesszel közösen megalkotott kollekcióban módosítottuk. Egyedi és csak a Dedoles számára használható. Az arcomat is ábrázoló motívumot talán egyszer még – ha lesz iránta érdeklődés – napvilágra hozom.