Zoknis kihívás 2022

A Down Syndrome International nemzetközi szervezet által meghirdetett 2022-es Zoknis kihívás témája a „What inclusion means”, vagyis „Mit jelent az INKLÚZIÓ”.

A fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ-egyezmény (UNCRPD) általános elveiben a teljes körű és hatékony részvételükre és a társadalomba való beilleszkedésükre szólít fel. A Down-szindrómások azonban még mindig számos akadályba és előítéletbe ütköznek.


Az inkluzív oktatás a tanulók sokszínűségét támogatja, akik ennek köszönhetően a kölcsönös toleranciát tanulják. Segít leküzdeni az előítéleteket és a korlátokat, és lehetővé teszi a fogyatékkal élők, köztük a Down-szindrómás emberek számára, hogy életre szóló barátságokat kössenek.


A sport a legjobb módja az inklúziónak, amely segít, hogy felismerjük egymásban az egyediséget. A számtalan tehetséges és sikeres Down-szindrómás sportoló a bizonyítéka annak, hogy a fogyatékosság nem kell, hogy akadálya legyen a sikerhez vezető útnak.


Inkluzív foglalkoztatás

A Down-szindrómások is szeretnének dolgozni, de nem mindig kapják meg ezt a lehetőséget – ez pedig hiba! Mindenkinek meg kell adni a lehetőséget, hogy dolgozhasson, még ha csak néhány órára is. A megváltozott munkaképességű dolgozó teljesítménye valószínűleg nem éri el a többi munkavállaló szintjét, ezzel számolniuk kell a munkáltatóknak. De garantáltan ő lesz az egyik legőszintébb és leghűségesebb alkalmazott, és pozitív hatása sokkal nagyobb értéket jelenthet.